家常綠活

林麗珊的創意無添加生活

自家做UPCYCLE手作

發表留言

(Metro Pop Issue 322    13-09-2012)

市面上有唔少用環保物料所造嘅日用品俾人嘅感覺都係偏向高價,咁係源於設計師嘅設計意念同店鋪嘅銷售定位。即使你buy upcycling產品嘅設計意念,會顧及佢哋由「出世」至「歸於塵土」過程中對環境嘅影響,但睇埋價錢牌,你可能就會隨之卻步。

其實只要動動腦筋,我地每一個都可以搖身一變做設計師,用零成本將好多睇落得物無所用既物料upcycle做又靚又實用嘅日用品。

一個膠樽就可以變做灑水器、集水器、垃圾鏟同密實封口!你都快啲按入嚟認識多啲生活中經常接觸到嘅物料,一齊發掘佢地嘅可能性啦!

file-page2file-page3file-page4

 

附上Facebook免費換物平台 OH YES IT’S FREE的網址:
歡迎徵集及free物件 !
https://www.facebook.com/groups/382679921854088/?fref=ts

 

 

 

*****若轉載請註明資料來源!*****

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s