家常綠活

林麗珊的創意無添加生活

呼籲會去6.4燭光晚會的朋友……

發表留言

13241126_271071766576716_5770930642540795965_n
6.4燭光晚會、7.1遊行……香港每年有多個萬人空巷嘅大型集會,你可能都係其中一張面孔。每次集會完結之後,地面總有大量垃圾——可能係膠樽,可能係場刊單張,快餐發泡膠盒……林林總總。你可能會當呢啲野係常態,覺得總會有人清理。

實情係:礙於清場時間緊逼、回收箱數目不足、欠缺指示和宣傳、人手不足等的原因,令大部分可回收再造嘅資源,如紙張、膠樽、鋁罐等無法得到妥善處理,白白被棄置到堆填區。

大家現身集會悼念同爭取權利和公義果陣,有無諗下其實呢幾個鐘,我地不必要咁浪費用左大量資源,賠上環境代價?

我地舊年十幾人自發於6.4燭光晚會完結後搞廢物分類和回收,結果都唔差嫁,證明香港人仲有保護自己環境嘅心!(上年回收統計可留意 相簿:2015年6.4回收情況)

但係維園會場面積實在好大,我地十多個義工聲嘶力竭咁叫,要處理咁多廢物實在十分吃力,所以我哋好需要你一齊,同我哋推動同埋實踐回收工作!

你嘅一分力,可以令更多的資源得到新生命!今年6月4日,就讓我們「毋忘垃圾」,你唔係唔嚟呀?

加入成為「毋忘垃圾」@6.4燭光晚會回收義工:https://goo.gl/mbpXWB

「毋忘垃圾」facebook : https://www.facebook.com/%E6%AF%8B%E5%BF%98%E5%9E%83%E5%9C%BE-270416489975577/

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s