家常綠活

林麗珊的創意無添加生活

雞肋變寶物

發表留言

今天終於有時間把構思咗好耐的「雞肋變寶物」idea實現!

把沒有人會喜歡用的舊名片盒改裝成帶有磁力的針盒,裝縫紉針超好用。嗱!企係道都唔甩㗎!
從此做針線活都唔怕人投訴啲針跌到成地係,吉親人!

材料:
– 沒用的cheap cheap 免費派舊名片盒(相信好多公司都有送過呢類雞肋禮物比客人!)
– 磁力塊(又是N年前草埋,從殘舊的磁性記事板剪下的)
– 布碎一小塊(爛咗的絲質cushion 剪下來,仲要係Jim Thompson嚟!)

感謝從來都冇機會討好我的這間公司—-HongKongTelecom的這個設計,好輕便啊!😂
做法超簡單,完成咗好滿意!很高興世上又少了一件垃圾!😻

特此鳴謝捐出雞肋的好友Thisbe(同我一樣草埋啲垃圾唔捨得掉,大家都想等他朝有一日可以善加利用)!🙏🏻🙃

PS: 很喜歡這句說話: 缺乏創意是世上最大的貧窮!什麼是垃圾?什麼是資源?值得反思!

圖像中可能有電話

未提供相片說明。未提供相片說明。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s